Tweede kleuter  - De Kleine Boomgaard

Tweede kleuter - De Kleine Boomgaard

Kom hier alvast af en toe eens een kijkje nemen om zo op de hoogte te blijven van wat er reilt en zeilt in de 2e kleuterklas.

PROJECT: HOUDEN VAN

MededelingenPosted by Juf Eveline Thu, February 14, 2019 13:13:44
We hadden deze week onze tweede projectweek, aangezien de datum werd het een valentijnproject met de naam: houden van. Tijdens een projectweek werken we veel samen met de kindjes van de andere klassen. We bekeken een toneelstuk van: kikker is verliefd. De juffen beelden ook het verhaal: 'raad eens hoeveel ik van je hou' uit met materiaal. Samen leerden we een dans op het liedje van K3: kusjesdag. Als afsluiter van het project speelden we zelf toneel. We kregen een rol en kledij zodat we een huwelijk konden nabootsen. Van het toneel maakten we een filmpje. Alles wat we deze week deden, toonden we trots op het forum op vrijdagnamiddag.

THEMA: TECHNIEK

MededelingenPosted by Juf Eveline Wed, February 06, 2019 10:15:04
De juf bracht iets mee naar de kring maar niemand wist wat het was. Een grasmachine, een wip voor Nellie en Cézar? Nee hoor het was een weegschaal. Je kan in de bakjes iets leggen om te wegen of je kan kijken wat het zwaarst weegt. Juf had nog een weegschaal mee die we wel kennen van in de keuken bij mama en papa. Daarna probeerden we te raden welke auto of welk blokje het zwaarst zou zijn. Een andere dag werkten we met allerlei lampen: de ene heeft batterijen nodig om te werken, bij een andere moeten we de stekker in het stopcontact steken, nog een andere lamp werkt enkel als je aan een hendel draait. Op vrijdag had juf weer een ander toestel mee: een popcornmaker. Nadat we zelf ontdekten hoe zo iets werkt, maakten we lekkere popcorn die we in de namiddag mochten proeven. Het was dus weer een heel leerrijke week. Tot volgende week!!!

THEMA: WINTER

MededelingenPosted by Juf Eveline Wed, January 30, 2019 09:37:02
Nu het al 2 weken na elkaar sneeuwt kunnen we eindelijk werken rond het thema winter. We hadden al veel sneeuwpret en konden nu in de kring heel goed onze ervaringen vertellen. We dachten samen ook na over wat er nog allemaal te ervaren is in de winter. Verder bekeken we verschillende prenten over de winter en leerden het verschil tussen ijs en sneeuw. In de werkhoek stempelden we een sneeuwman op een zwart blad. We stonden even stil bij het feit dat vogels en andere dieren geen eten en drinken vinden als het sneeuwt. Daarbij bekeken we een vogelhuisje en waarvoor het dient. Nog in de kring speelden we een spel waarbij we door tellen de vogels konden laten opklimmen naar het vogelhuisje. Volgende week beginnen we aan een nieuw thema.

THEMA: ZIEK ZIJN

MededelingenPosted by Juf Eveline Wed, January 23, 2019 09:54:19
We werkten deze week rond het thema ziek zijn. We bekeken prenten over kindjes die ziek zijn of zich pijn deden. De ziekenwagen en dokterstas werd waargenomen. We luisterden naar het verhaal: Musti is ziek. Daarna stempelden de kindjes van 1ste kleuter overal stipjes op Musti. De kleuters van 2de kleuter schilderden zelf een ziekenwagen. Verder in de kring mocht Allysia op een groot blad liggen en juf tekende rond haar. Nu hadden we een grote tekening van een kindje. Nu konden we ons lichaam goed bekijken bij onszelf en op de grote tekning. We speelden ook een telspel met 'pilletjes', geen echte natuurlijk. Eerst rolden we met de dobbelsteen en dan mochten we evenveel 'pilletjes' in de fles kleven. Soms was ook de kleur van de pilletjes belangrijk.
Deze week was het gesneeuwd dus dat was dolle pret. We mochten ravotten in de sneeuw.

GEEN THEMA

MededelingenPosted by Juf Eveline Wed, January 16, 2019 10:07:20
Deze week werkten nog even verder zonder thema want op maandag bekeken we de prenten van de gevoelens: blij, bang, boos en verdrietig. We bespraken vooral hoe het gezicht eruit ziet bij die verschillende gevoelens. De kinderen van de 2de kleuter gingen daarna aan het werk om een gezicht te knutselen met het gevoel dat ze zelf kozen. Vooral de mond en wenkbrauwen zijn daarbij belangrijk.
Op dinsdag luisterden we naar allerlei geluiden. Eerst geluiden die we in de klas of thuis kunnen horen, daarna naar geluiden van dieren, muziekinstrumenten en voertuigen. In de namiddag kozen we allemaal een muziekinstrument en mochten we zelf geluid, muziek maken. Vanaf donderdag begonnen we dan met het thema ziek zijn. Volgende week meer hierover.

JARIG!!!

MededelingenPosted by Juf Eveline Sun, January 13, 2019 19:49:52
Aïsha werd 4 jaar. We zongen liedjes en ze kreeg een kroon. Ze mocht de kaarsjes uitblazen en ze deelden snoepjes uit. Proficiat Aïsha en dank je wel voor de snoepjes.

GEEN THEMA

MededelingenPosted by Juf Eveline Wed, January 09, 2019 10:11:37
Na heel wat leuke verhalen over de vakantie zijn we er terug goed ingevlogen. Deze week werken we niet rond een bepaald thema maar iedere dag werd een themadag. Op maandag werkten we rond kleuren, op dinsdag waren we volop aan het tellen. Op woensdag gaan we turnen maar op donderdag waren we dan weer bezig met plaatsbegrippen. Ten slotte op vrijdag werkten we rond tegenstellingen.
De kleuren werden aangebracht door het verhaal 'Muizenverf' waarin 3 muisjes potjes verf gaan mengen. De hele dag speelden we spelletjes met kleuren.
Dinsdag begonnen we de dag met het spel 'Bunny Hop' waarbij we de sprongetjes van het konijn moeten tellen. Verder tijdens de dag speelden we ook nog het spel: balletjes in de soep. Donderdag werd een kleuter in de kring onder, op naast, ... de tafel 'verstopt'. Zo kwamen al veel plaatsbegrippen aan bod. Ten slotte luisterden we op vrijdag naar het verhaal van Paddington met zijn tegenstellingen. En gedurende de dag konden we een spel over tegenstellingen spelen. Een drukke week dus maar veel geleerd!

THEMA: KERST EN NIEUWJAAR

Foto'sPosted by Juf Eveline Sun, December 23, 2018 14:56:41