Tweede leerjaar - De Grote Boomgaard

Tweede leerjaar - De Grote Boomgaard

Een beetje uitleg over deze blog

Op de website ( basisschoolkuurne.be) kan je alles vinden omtrent De Boomgaardschool te Kuurne.
Per klasje hebben wij echter ook onze eigen blog waar we allerhande nieuwtjes en weetjes zullen posten die we aan de buitenwereld te vertellen hebben.
Kom hier alvast af en toe eens een kijkje nemen om zo op de hoogte te blijven van wat er reilt en zeilt in de 2e leerjaar.

Onze eerste 'echte' spreekbeurt

MededelingenPosted by Juf Davinia Fri, February 15, 2019 05:55:26
Deze week kregen we van onze juf de opdracht om een 'echte' spreekbeurt te maken. We wisten niet zo goed wat dit inhield, maar de juf heeft ons dit duidelijk uitgelegd. Een spreekbeurt lijkt eigenlijk wat op een vertelmoment in de kring. Het is belangrijk dat we iets naar voren brengen op een duidelijke en verstaanbare manier zonder al teveel voor te lezen.
Onze eerste spreekbeurt in het tweede leerjaar zal gaan over 'mijn familie'. Later komen we hier in onze lessen wereldoriëntatie nog op terug. Het is de bedoeling dat we iets meer te weten komen over elkanders familie. De kinderen mogen hiervoor allerlei materiaal meebrengen. Dit kunnen foto's zijn, een beertje waar ze een mooie herinnering aan hebben, een armbandje, een soort stamboom, enz. Ook kan er gebruikt worden gemaakt van ons digibord voor kinderen die foto's digitaal hebben staan. Het is natuurlijk altijd aangenamer luisteren naar een spreekbeurt met wat attributen dan wanneer er helemaal niets is. Bovendien is dit voor de kinderen al een pak gemakkelijker om te vertellen.
Volgende week donderdag en vrijdag mogen de leerlingen dan hun spreekbeurt naar voren brengen in de klas. De juf kijkt er in ieder geval al naar uit!Dolfje weerwolfje

MededelingenPosted by Juf Davinia Thu, February 07, 2019 21:46:48
Gedurende het schooljaar leest de juf regelmatig een stukje voor uit de boeken van Dolfje weerwolfje geschreven door Paul van Loon. We zijn er helemaal weg van! En... belofte maakt schuld! Het eerste boek van Dolfje weerwolfje werd verfilmd. Juf beloofde ons lange tijd geleden al dat we dit dan eens mochten bekijken... Deze week was het eindelijk zover! We keken er al zo lang naar uit! Ook al kenden we het boek als het ware uit ons hoofd, toch waren we zo gefascineerd door de film! We konden 'gezichten' plakken op de verschillende personages en deze zullen ons zeker en vast bijblijven bij de volgende boeken over Dolfje die ons nog te wachten staan. Nu is de juf volop aan het voorlezen uit het tweede boek 'volle maan'. Benieuwd wat er nog allemaal zal gebeuren!


Gedichtendag

WerkjesPosted by Juf Davinia Fri, February 01, 2019 09:39:42
Donderdag 31 januari was het gedichtendag. Het thema van dit jaar is 'vrijheid'. De komende week zullen we iedere dag wat dieper ingaan op een gedicht. Onze muzische activiteit van deze week was afgestemd op het gedicht dat we donderdag te horen kregen in de klas.
De kinderen mochten een zeedier kiezen. Ze hadden keuze uit een haai, een dolfijn, een zeeschildpad, een kwal of een vis.
Zelf moesten ze een stuk van dit dier wegknippen. Het was dan de bedoeling dat ze zelf het zeedier verder tekenden en versierden met als doel zo weinig mogelijk het verschil te zien tussen het gekleefde en getekende deel. Er werd gebruik gemaakt van kleurpotloden, stiften, waskrijtjes, waterverf, enz. De kinderen gebruikten hun creativiteit, fantasie en inspiratie bij het realiseren van deze 'waterwerkjes'! De resultaten mogen er zeker en vast zijn!De nieuwe kleren van de keizer/keizerin

WerkjesPosted by Juf Davinia Fri, January 25, 2019 09:12:21
In de taallessen stonden we wat meer stil bij de sprookjesverhalen. Wat zijn sprookjes precies? Wat is er speciaal aan sprookjes? enz.
We gingen wat dieper in op het sprookje over 'de nieuwe kleren van de keizer'. Aansluitend hierbij veranderden we zelf in kleermakers of kleermaaksters en creëerden we voor elkander de mooiste kleren!Dolle sneeuwpret

Foto'sPosted by Juf Davinia Fri, January 25, 2019 06:36:54
Helaas lukte het niet om de foto's te draaien...De voorbije schoolweek

MededelingenPosted by Juf Davinia Fri, January 18, 2019 09:27:38
Vandaag is het eindelijk zover! De leerlingen stellen het gedicht van 'die gekke juffrouw Boggemog' voor aan hun klasgenoten en aan de juf. Foto's hiervan zullen zeker en vast nog volgen! De kinderen hebben de ganse week hier veel aan geoefend!
In de lessen wereldoriëntatie werkten we verder rond 'de kalender'. Iedere maand werd van wat dichterbij bekeken. Ook deden we allerlei opzoekingswerk op de verschillende kalenders.
Vorige vrijdag kregen we bezoek van de Boekenfee. Ze stelde het boek 'Jippie! En de ridders van Hak' samen met het boek 'Jippie!een humeurig sprookje' voor. Deze boeken blijven een tijdje in de klas zodat we deze van wat dichterbij kunnen bekijken en natuurlijk ook lezen.
Vrijdagvoormiddag was het dan tijd voor onze tweewekelijkse sprong in het zwembad samen met het eerste leerjaar.
Prettig weekend!

Een nieuw jaar

MededelingenPosted by Juf Davinia Fri, January 11, 2019 06:27:23
Ik wens jullie eerst en vooral een gezond, gelukkig en liefdevol nieuw jaar waarin zoveel mogelijk wensen in vervulling mogen gaan!
Afbeeldingsresultaat voor nieuw jaarWe zijn het nieuwe jaar goed gestart in het tweede leerjaar! We mochten drie nieuwe kindjes verwelkomen in onze klas, namelijk Amena, Iliana en Aya. Welkom!
We stonden even stil bij de gebeurtenissen van de voorbije vakantie, maar nadien vlogen we er meteen weer in.
In de lessen wereldoriëntatie werken we rond 'het nieuwe jaar' en alles wat daarbij hoort: de maanden van het jaar, soorten kalenders, de seizoenen, enz.
Dit thema trekken we ook door naar onze muzische lessen. Zo kregen de leerlingen de opdracht om per twee het gedicht van 'die gekke juffrouw Boggemog' in te oefenen. Hiervoor mogen ze allerlei attributen meebrengen. We zijn al razend benieuwd om elkaar aan het werk te zien. Volgende vrijdag bekijken we de resultaten hiervan.

Nog een warme oproep: Wie een scheurkalender over zou hebben, deze zijn altijd welkom bij ons op school! Vriendelijk bedankt!

boekpromotie

MededelingenPosted by Juf Davinia Thu, October 04, 2018 13:09:51
Woensdagvoormiddag kwam Stefanie langs in onze klas. Dit is de boekenjuf die vorig schooljaar ook al op bezoek kwam. Ze stelde ons het boek 'Amigos' voor. De kinderen kwamen er al snel achter dat het woord 'amigos' een Spaans woord is. Sommigen uit onze klas konden zelfs al vlot enkele dingen zeggen in het Spaans! De juffen stonden ervan versteld!
Er was ook nog een verwerkingsopdracht hieraan verbonden. De kinderen moesten proberen om de speelplaats zo juist mogelijk na te tekenen. Dit werd gedaan op ons groot digitaal bord.

We kijken al volledig uit naar vrijdag. Dan staat er heel wat op het programma: zwemmen in de voormiddag en in de namiddag mogen we naar de kermis! 's Avonds kunnen de kinderen dan nog deelnemen aan de Ezelsjogging. Geniet van het verlengde weekend!

Next »