Tweede leerjaar - De Grote Boomgaard

Tweede leerjaar - De Grote Boomgaard

Een beetje uitleg over deze blog

Op de website ( basisschoolkuurne.be) kan je alles vinden omtrent De Boomgaardschool te Kuurne.
Per klasje hebben wij echter ook onze eigen blog waar we allerhande nieuwtjes en weetjes zullen posten die we aan de buitenwereld te vertellen hebben.
Kom hier alvast af en toe eens een kijkje nemen om zo op de hoogte te blijven van wat er reilt en zeilt in de 2e leerjaar.

Drukke week

MededelingenPosted by Juf Davinia Fri, March 29, 2019 09:13:52
Deze week werden de maal- en deeltafels grondig ingeoefend. Hiervoor werd gebruik gemaakt van de computers, de IPads, het digitaal bord, de tafelbingo's, de koordtafels, het wasknijperspel, enz. Dit vond iedereen natuurlijk superleuk en bovendien hebben we op deze manier de geziene tafels eens grondig herhaald.
In de lessen wereldoriëntatie werkten we verder rond het thema 'beroepen'. We deden een 'beroepencarrousel'. Dit werd afgesloten met een leuk kwartetspel.
Donderdagnamiddag gingen we met meester Stijn naar het sportpark. Daar kwamen de balvaardigheden aan bod: botsen, gooien,...
In de knutselles begonnen we met het maken van pomponnetjes. Resultaten hiervan krijg je nog later te zien!

Graag wil ik ook een oproep doen: Wie bokalen heeft mag deze gerust meegeven. Dit mogen verschillende vormen zijn (liefst uitgewassen en zonder etiket erop). Dank bij voorbaat hiervoor!Budascoop

UitstappenPosted by Juf Davinia Fri, March 22, 2019 06:24:58
Vorige vrijdag gingen we samen met het eerste leerjaar naar de Budascoop in Kortrijk. We keken naar de film 'De grote boze vos en andere verhalen'. Dit waren drie verhalen die zich afspelen in en rond een boerderij op het platteland. Met een vleugellamme ooievaar op het erf, moeten een eend en een konijn zelf een baby afleveren. De listige vos lust wel een eitje, maar moet hij ook de kuikens grootbrengen? En wie bezorgt de dieren met kerst een cadeautje?We gingen met onze pyjama aan, want die dag was het de Nationale pyjamadag. Die dag steunen we eens extra de vele kinderen en jongeren die niet naar school kunnen komen wegens langdurige ziekte. Zelf kregen we op school hier een aantal jaren geleden mee te maken en dit liet toch een diepe indruk na!

Beroepen

MededelingenPosted by Juf Davinia Fri, March 22, 2019 06:03:59
De voorbije twee weken werkten we in de lagere school rond het thema 'beroepen'. Naar aanleiding hiervan maakten we kennis met een aantal beroepen. Er kwamen enkele mensen naar onze school om hun beroep wat uitgebreider uit de doeken te doen: een politieagent, een muzikante die doedelzak speelt, een musicaldanseres, een kapster met een aantal studenten, een verpleegster en een yogalerares. Zelfs een topvoetballer, Patrick Goots, beter bekend als Patje Boem Boem, kwam over zijn voetbalcarrière vertellen. Dit was voor de kinderen een topdag! Hierbij dan ook een welgemeende dank je wel aan de mensen die dit realiseerbaar maakten!
Ook werd er deze week heel wat bewogen in het tweede leerjaar. De banken werden meermaals langs de kant geschoven en onze beste dansbenen werden boven gehaald.
Benieuwd om dit alles te zien? Kom dan zeker een kijkje nemen naar ons forum deze namiddag! Wij kijken er alvast naar uit!
Valentijn

WerkjesPosted by Juf Davinia Fri, February 22, 2019 09:37:35
Vorige week donderdag was het Valentijn. Naar aanleiding hiervan knutselden we ook met hartjes. We oefenden vooral het knippen eens goed in. De kinderen kregen eerst allerlei vormen van hartjes. Deze moesten zo mooi mogelijk uitgeknipt worden op de lijntjes. Daarna moesten de nodige hartjes overgetekend en uitgeknipt worden op verschillende soorten gekleurd papier. De kinderen moesten zelf kijken hoeveel hartjes en welke hartjes ze precies nodig hadden. Kleuren en dergelijke mochten ze zelf kiezen. Aan de hand van een blad die ze van de juf hadden gekregen konden ze dan met de hartjes het gekozen diertje maken. Sommige kinderen kozen voor een pinguïn, andere voor een konijn, nog andere voor een bij, enz. Maandag werkten we onze diertjes af...
Onze 'hartendiertjes' kan je bewonderen aan ons raam!


Knuffeldag

MededelingenPosted by Juf Davinia Fri, February 22, 2019 09:07:38
Maandag was het 'knuffeldag' bij ons op school. Tal van kinderen brachten hun favoriete knuffeldier mee. Tijdens de speeltijd mochten ze hiermee spelen en tijdens de les keken de knuffels mee of we wel flink aan het werk waren.
Onze eerste 'echte' spreekbeurt

MededelingenPosted by Juf Davinia Fri, February 15, 2019 05:55:26
Deze week kregen we van onze juf de opdracht om een 'echte' spreekbeurt te maken. We wisten niet zo goed wat dit inhield, maar de juf heeft ons dit duidelijk uitgelegd. Een spreekbeurt lijkt eigenlijk wat op een vertelmoment in de kring. Het is belangrijk dat we iets naar voren brengen op een duidelijke en verstaanbare manier zonder al teveel voor te lezen.
Onze eerste spreekbeurt in het tweede leerjaar zal gaan over 'mijn familie'. Later komen we hier in onze lessen wereldoriëntatie nog op terug. Het is de bedoeling dat we iets meer te weten komen over elkanders familie. De kinderen mogen hiervoor allerlei materiaal meebrengen. Dit kunnen foto's zijn, een beertje waar ze een mooie herinnering aan hebben, een armbandje, een soort stamboom, enz. Ook kan er gebruikt worden gemaakt van ons digibord voor kinderen die foto's digitaal hebben staan. Het is natuurlijk altijd aangenamer luisteren naar een spreekbeurt met wat attributen dan wanneer er helemaal niets is. Bovendien is dit voor de kinderen al een pak gemakkelijker om te vertellen.
Volgende week donderdag en vrijdag mogen de leerlingen dan hun spreekbeurt naar voren brengen in de klas. De juf kijkt er in ieder geval al naar uit!Dolfje weerwolfje

MededelingenPosted by Juf Davinia Thu, February 07, 2019 21:46:48
Gedurende het schooljaar leest de juf regelmatig een stukje voor uit de boeken van Dolfje weerwolfje geschreven door Paul van Loon. We zijn er helemaal weg van! En... belofte maakt schuld! Het eerste boek van Dolfje weerwolfje werd verfilmd. Juf beloofde ons lange tijd geleden al dat we dit dan eens mochten bekijken... Deze week was het eindelijk zover! We keken er al zo lang naar uit! Ook al kenden we het boek als het ware uit ons hoofd, toch waren we zo gefascineerd door de film! We konden 'gezichten' plakken op de verschillende personages en deze zullen ons zeker en vast bijblijven bij de volgende boeken over Dolfje die ons nog te wachten staan. Nu is de juf volop aan het voorlezen uit het tweede boek 'volle maan'. Benieuwd wat er nog allemaal zal gebeuren!


Gedichtendag

WerkjesPosted by Juf Davinia Fri, February 01, 2019 09:39:42
Donderdag 31 januari was het gedichtendag. Het thema van dit jaar is 'vrijheid'. De komende week zullen we iedere dag wat dieper ingaan op een gedicht. Onze muzische activiteit van deze week was afgestemd op het gedicht dat we donderdag te horen kregen in de klas.
De kinderen mochten een zeedier kiezen. Ze hadden keuze uit een haai, een dolfijn, een zeeschildpad, een kwal of een vis.
Zelf moesten ze een stuk van dit dier wegknippen. Het was dan de bedoeling dat ze zelf het zeedier verder tekenden en versierden met als doel zo weinig mogelijk het verschil te zien tussen het gekleefde en getekende deel. Er werd gebruik gemaakt van kleurpotloden, stiften, waskrijtjes, waterverf, enz. De kinderen gebruikten hun creativiteit, fantasie en inspiratie bij het realiseren van deze 'waterwerkjes'! De resultaten mogen er zeker en vast zijn!Next »