Tweede leerjaar - De Grote Boomgaard

Tweede leerjaar - De Grote Boomgaard

Een beetje uitleg over deze blog

Op de website ( basisschoolkuurne.be) kan je alles vinden omtrent De Boomgaardschool te Kuurne.
Per klasje hebben wij echter ook onze eigen blog waar we allerhande nieuwtjes en weetjes zullen posten die we aan de buitenwereld te vertellen hebben.
Kom hier alvast af en toe eens een kijkje nemen om zo op de hoogte te blijven van wat er reilt en zeilt in de 2e leerjaar.

Moederdag

WerkjesPosted by Juf Davinia Mon, May 14, 2018 20:22:19
Nu Moederdag voorbij is kunnen we enkele kiekjes op de blog zetten van onze werkjes. We konden dit nog niet eerder doen want alles moest toch nog een beetje een verrassing blijven...
Hopelijk beleefden alle mama's een fijne Moederdag en was iedereen superblij met het geschenkje en kaartje! We hebben in ieder geval ons uiterste best gedaan om er iets moois van te maken!Het vissenhospitaal

WerkjesPosted by Juf Davinia Thu, March 08, 2018 15:33:01
In de lessen wereldoriëntatie werken we rond het thema 'ziek zijn'. Dit kwam ook terug in onze les muzische vorming. We luisterden naar het gedicht 'het vissenhospitaal' van Annie MG Schmidt. Nadien bekeken we allerlei soorten vissen en bespraken we de vorm, de grootte, de kleur, de textuur,...
Daarna experimenteerden we met klei. Zo moesten we de vorm van de bol klei veranderen, de textuur veranderen,... Dan was het tijd voor het echte werk. We kregen de opdracht om een zieke vis te maken uit klei. Sommigen kozen ervoor om een stukje van zijn vin weg te laten, een oogje weg te laten, de vis waterpokken te geven, enz. Er is zelfs jammer genoeg een vis gesneuveld in het vissenhospitaal. Hij was helaas niet meer te redden. Hij was in allemaal verschillende stukjes 'gehakt' smiley.
Iedereen vond het superleuk om nog eens aan het werk te gaan met klei!Onze werkjes

WerkjesPosted by Juf Davinia Fri, December 08, 2017 06:41:41
Vorige week en deze week hebben we ook heel wat gewerkt rond Sinterklaas. Hij en zijn zwarte Pieten vonden onze knutselwerkjes meer dan geslaagd. Eerlijk gezegd vonden wij ze zelf ook heel mooi!
Pasta-avond

WerkjesPosted by Juf Davinia Fri, November 24, 2017 09:51:57
Naar aanleiding van de pasta-avond maakten we kennis met het land Italië. We somden op waar wij aan dachten wanneer we het woord 'Italië' horen. We kwamen al snel tot de woorden: wijn, spaghetti, de vlag, groen, wit en rood, enz.
We zochten natuurlijk ook op waar het land Italië ligt en welke speciale vorm dit land heeft.
Daarna gingen we aan de slag. We werden in groepjes ingedeeld. Per groep was er een verantwoordelijke die alles in goede banen moest leiden. We maakten verschillende mooie werkjes die je vrijdagavond kan bewonderen in de refter.
Hier kan je alvast enkele foto's zien.Dieren in houtskool

WerkjesPosted by Juf Davinia Thu, February 16, 2017 19:19:03
In ons thema 'Allemaal dieren' konden mooie dierentekeningen niet ontbreken.
Deze week experimenteerden de kinderen met houtskool.
Op dierenfoto's ontdekten ze eerst donkere en lichte vlekken.
Die bootsten ze na door de donkere lijnen en vlekken met houtskool te tekenen en daarna lichte lijnen te maken door de houtskool uit te wrijven met de vingers en met kneedgom.
De vuile vingers zorgden voor extra plezier.Overal vormen!

WerkjesPosted by Juf Davinia Wed, January 18, 2017 16:45:07
Deze week ontdekten we in onze klas allerlei vormen: ronde vormen (zoals het grote raam), driehoeken (zoals het dakje van het speeltuig) en vierhoeken (zoals ons nieuwe bord!).
In de rekenles leerden we tangrampuzzels kennen. We fantaseerden erop los en maakten met de drie- en vierhoekige puzzelstukken een dier, een dansend kindje...


Tijdens de lessen Beeld maakten we net als enkele grote kunstenaars schilderijen waarin 'vormen' erg belangrijk zijn. Tegelijkertijd leerden we heel wat over kleuren.

Eerst bekeken we het werk van Paul Klee.
Afbeeldingsresultaat voor paul klee
In zijn werk vallen vooral de kleuren en de vormen op. Net wat wij nodig hadden!
We tekenden en schilderden naar zijn voorbeeld.
We dachten na welke kleuren warm zijn, net als vuur (geel, rood, bruin, oranje) en welke kleuren ons doen denken aan de koude zee (grijs, blauw, groen).
Hier zijn enkele foto's van de kunstenaars en hun mooie resultaten:


Ook met papiertape kunnen we allerlei vormen maken op een canvas. We schilderden in dit werk de verschillende vlakken met tinten van een zelfgekozen kleur: van licht naar donker.Aquarium

WerkjesPosted by Juf Davinia Thu, September 15, 2016 17:38:04
In de les muzische vorming knutselden we een aquarium. We schilderden het water blauwgroen. We tekenden en kleurden zelf bedachte vissen en we maakten een gevaarlijke kwal!


Carnaval

WerkjesPosted by Juf Davinia Fri, February 19, 2016 09:28:57

Deze week gingen we creatief aan de slag in het tweede leerjaar. Per twee kregen de kinderen de opdracht om een gek carnavalsgezicht te maken. Dit was niet zo gemakkelijk. Iedereen kreeg een tekenblad en ze moesten ervoor zorgen dat de vorm van het gezicht, hun deel van de mond, enz. met elkaar overeen kwamen. Daarna mocht het gezicht versierd worden naar eigen keuze. Wanneer we beide delen aan elkaar plakken bekomen we de gekste resultaten! Best wel grappig om te zien! Sommige van deze werkjes zullen zaterdag te zien zijn in de refter op de carnavalstoet samen met de geknutselde maskertjes.

Next »