Vierde leerjaar - De Grote Boomgaard

Kom hier alvast af en toe eens een kijkje nemen om zo op de hoogte te blijven van wat er reilt en zeilt in de 4e leerjaar.

Van abc tot xyz

MededelingenPosted by Juf Nele Thu, January 17, 2019 12:17:34
Vorige week zongen we samen de vele verschillende versies van het alfabetlied. Nadat we zelf heel wat woorden in alfabetische orde rangschikten, haalde onze juf deze week woordenboeken tevoorschijn voor ons. Nu we het alfabet onder de knie hebben en we weten dat alle woorden in het woordenboek alfabetisch geordend staan, lukt het al heel goed om woorden op te zoeken.

Ook oefenden we nog eens met een woordspelletje de vraagstellingen in. Dat zorgde soms voor hilariteit, want sommigen kozen woorden die sprekend bij hun interesses passen. En natuurlijk kennen we elkaar intussen al heel goed.

Juf Stephanie, alias de voorleesjuf, kwam deze week ook op . visite. Ze had een stapeltje boeken van de bekende schrijver Marc de Bel mee. We kenden Marc de Bel al behoorlijkgoed, want onze juf heeft ook een hele collectie boeken van hem waaruit al regelmatig werd voorgelezen.

Op mijn gezondheid!

VariaPosted by Juf Nele Thu, January 10, 2019 19:26:12
Tijdens de eerste dagen van het nieuwe jaar heffen de mensen wel eens het glas en zeggen: "Santé!" Zo luidt ook ons nieuwe thema van wereldoriëntatie: "Op mijn gezondheid!", waarbij we de verzorging van het menselijk lichaam onder de loep nemen. Verder maakt de huidige actualiteit een beetje plaats voor het verleden, want we verdiepen ons wat in de Eerste Wereldoorlog , maar vergelijken die tegelijkertijd ook met de oorlogen van nu in andere landen. De dagen van de week kenden we al in het Frans, maar intussen leerden we ook de maanden van het jaar in het Frans. Bij het hand-klap-liedje merkten we hoe belangrijk concentratie en maatgevoel zijn in de muziek. Onze handen stonden ook centraal in de beeldende les.

Dag 2018

Foto'sPosted by Juf Nele Thu, December 20, 2018 13:35:52
Prettige eindejaarsfeesten!
Wij sloten het kalenderjaar in de klas af met sfeervolle, muzische activiteiten.
Tot in 2019!

Eindejaarstradities

MededelingenPosted by Juf Nele Thu, December 13, 2018 19:34:03

Vorige week was het nog volop herfst. We ontdekten zo ook in de buurt van onze klas enkele mooie vliegenzwammen.

Deze week deed de winter zijn intrede met 's ochtends al temperaturen onder het vriespunt. Eindelijk konden we op onze weerkalender eens negatieve temperaturen aanduiden.

De winter doet ons ook meteen aan de eindejaarsfeesten denken. Volgende week is het trouwens al de laatste schoolweek van 2018. Zo pronkt de kerstboom nu in onze klas en legden we intussen al de eerste hand aan enkele eindejaarsknutselwerkjes. En natuurlijk vergeten we de traditionele, met de handgeschreven, Nieuwjaarsbrief niet!

Sinterklaas en Zwarte Piet

Foto'sPosted by Juf Nele Tue, December 04, 2018 19:42:03
6 december is zo'n leuke dag die op de kalender staan mag! Maar de periode ervoor vinden wij alvast nog leuker: sinterklaasmuziek op de speelplaats, sinterklaasliedjes zingen en dansen in de klas, de sint op bezoek, eens lekker ongezond genieten van het snoepgoed, cadeautjes, ... .

Op maandag 4 december kwamen Sinterklaas en Zwarte Piet allebei in een aparte "oldtimer" aan op onze speelplaats. Gelukkig regende het net niet toen ze arriveerden op onze speelplaats.

In de namiddag deden wij een "sint- en pietig" hoekenwerk in afwachting van hun klasbezoek. Amaai, de Zwarte Pieten houden ons echt wel goed in de gaten, want in Sinterklaas zijn grote boek stonden alleen maar waarheden over ons.

Voorlezen

Foto'sPosted by Juf Nele Thu, November 29, 2018 19:06:02
Op maandagnamiddag kwamen we met de hele school samen om te genieten van het verhaal van Joep Jaloersosaurus, op een ludieke manier gebracht door de juffen en meesters. Zo kennen we ons 3de thema: Vriendschap is ... niet jaloers zijn!

Naar aanleiding van de Nationale Voorleesweek hebben wij ons voorbereid om een boekje te gaan voorlezen bij de kinderen uit de kleuterklassen en van het 1ste leerjaar.

Op donderdagvoormiddag konden de kleuters van onze verhaaltjes genieten. We zorgden zelf voor attributen zoals een plaspotje en knuffelberen om de kindjes warm te maken om naar ons verhaal te luisteren. Wij vonden het een leuke ervaring!

Voorleesweek

MededelingenPosted by Juf Nele Thu, November 22, 2018 19:50:32

Deze week was het de nationale voorleesweek. Uiteraard genieten wij niet enkel deze week van een voorleesfragmentje. Onze juf presenteert immers regelmatig een leuk boek dat even onze klasbibliotheek komt verrijken. Vorige week kwam de bib.juf ook op bezoek. Zij stelde de reeks over "Drankeneiland" voor. Volgende week zullen wij zelf eens een verhaaltje gaan voorlezen voor de jongere kinderen in onze school. Spannend!

Papier maché

WerkjesPosted by Juf Nele Thu, November 22, 2018 19:44:33
De voorbije weken staken we onze handen uit de bouwen met heel wat behangerslijm en kranten. We creëerden een kleurrijk fantasiedier. Het werkje nam heel wat tijd in beslag omdat het goed moest uitdrogen. Zoals gepland zijn onze dieren op tijd klaar om de vensterbanken te sieren tijdens de Quizza-avond.