Vierde leerjaar - De Grote Boomgaard

Vierde leerjaar - De Grote Boomgaard

Een beetje uitleg over deze blog

Op de website ( basisschoolkuurne.be) kan je alles vinden omtrent De Boomgaardschool te Kuurne.
Per klasje hebben wij echter ook onze eigen blog waar we allerhande nieuwtjes en weetjes zullen posten die we aan de buitenwereld te vertellen hebben.
Kom hier alvast af en toe eens een kijkje nemen om zo op de hoogte te blijven van wat er reilt en zeilt in de 4e leerjaar.

Boerderij dag 3

UitstappenPosted by Meester Tom Sat, March 31, 2018 14:19:41
Gisteren mochten we met boer Etienne de diertjes voederen. Dat was fantastisch: de geitjes waren wat wild en bij de wollige schapen zagen we een lief lammetje. Ook de konijntjes, kippen en het paard waren blij met ons bezoek.
's Avonds was het tijd voor de Vierhoekhoevequiz: leerrijke vragenronde, muziekrondes, uitbeeldronde, 1 minuut-ronde... De Powergirls waren de winnaar.

Vandaag is het al de laatste dag! We mochten helpen met het melken van de koeien. Sommigen proefden van de verse melk, recht uit de uier. In de stal likten de kalfjes ons met hun lange tong en beten in onze jassen.

Tijd om de valiezen weer te vullen en op te ruimen.
Als afsluiter stond nog een ritje met de kar van boer Etienne op het programma.

Na het middagmaal kreeg iedereen een potje boter en choco, het zelfgebakken broodje en het viltwerkje mee naar huis. Boer Etienne bracht ons met de kar weer naar het station.

Het waren heerlijke dagen. We hebben veel bijgeleerd en ons vooral allemaal samen erg geamuseerd.

Kijk ook eens op de blog van het 3de leerjaar voor nog meer foto's!

Prettige vakantie!


Boerderij dag 2

UitstappenPosted by Meester Tom Thu, March 29, 2018 17:35:21

Dag 2 op de boerderij....alweer een avontuur!

Deze ochtend werden we lekker wakker door het gekraai van de haan.
Na wat ochtendgymnastiek konden we onze buikjes lekker vullen tijdens het ontbijt.
Om 10u stond alweer een activiteit op het programma.
In de melkklas werden we allemaal echte melkboeren en -boerinnen!
We leerden de koe kennen van dichtbij en gingen daarna aan de slag met haar lekkere melk. We maakten onze eigen boter en onze eigen choco...mmmmm lekker was dat!!
Deze middag smulden we heerlijke frietjes!
Na een 'middagdutje' smiley werden we verwacht in de broodklas.
We leerden zelf ons eigen brood te bakken! Super leuk was dat!!! Benieuwd naar de broodjes die straks uit de oven komen.
Tijd voor een vieruurtje en een warme douche voor de jongens, terwijl de meisjes het domein afspeuren. Na het avondeten staan nog een leuk karweitje op het programma: de diertjes voederen! We sluiten onze tweede dag af met een spannende quiz!
Ongetwijfeld vallen we straks weer als een blok in slaap!

Boerderij dag 1

UitstappenPosted by Meester Tom Wed, March 28, 2018 19:51:19

Onze eerste dag op boerderijklassen zit er al weer op. Even een kort overzichtje...

Deze morgen stonden we met veel ongeduld en wat zenuwen klaar om de trein te nemen richting Gontrode. Eenmaal aangekomen in het station stond de boer ons al op te wachten met de tractor. Na wat puzzelwerk zijn alle kinderen en alle bagage in de kar geraakt en reden we richting boerderij. Bij aankomst kregen we van de juffen elk een puzzelstuk. We moesten 2 verschillende puzzels maken om zo te weten te komen in welke kamer we zouden slapen en wie onze roommates zouden zijn. Eenmaal de puzzels waren opgelost konden we uitpakken en ons bed opmaken. Om 11u30 werden we verwacht in de eetzaal voor een lekker middagmaal. Smullen maar want er stond spaghetti op het menu! In de namiddag stond de wolles op het programma. We kregen wat meer informatie over de wol en daarna konden we vilten. Voor velen van ons was dit een hele nieuwe ervaring. Na het vieruurtje kregen we even de tijd om kennis te maken met de dieren op de boerderij. Terwijl de meisjes in de douche gingen, konden de jongens hun energie kwijt op het speelplein of het voetbalveld. Na het avondeten haalden we onze zaklamp, trokken we de laarzen aan en gingen we op nachtwandeling. Voor de ene al wat spannender en enger dan voor de ander. Gelukkig heeft iedereen deze avontuurlijke tocht overleefd en konden we na een super leuke maar toch ook vermoeiende dag onder de wol kruipen. Slaap lekker allemaal!

Start van de moestuin!

Foto'sPosted by Meester Tom Fri, March 16, 2018 16:57:26
Vandaag was het zover! We haalden onze groene vingers boven om te zaaien.
Omdat de weerman voor morgen vriestemperaturen en misschien wel sneeuw voorspeld heeft, weten we heel goed dat we de zaadjes nu nog niet buiten in de moestuin zelf mogen zaaien. Daarvoor is het nog te vroeg. Zaadjes hebben immers warmte, water, lucht en aarde nodig om te kiemen.
We zetten vruchtbare potaarde en een heleboel potjes klaar, samen met de zaadjes voor wortelen, ajuinen, pastinaak, radijzen, doperwtjes en sla.
We ontdekten verschillende soorten zaadjes: erg kleine, ronde, platte, zwarte, bruine en groene...
Er werd volop gezaaid, de potjes kregen lekker water en een stokje met hun naam.
In onze groeitabel in de klas noteerden we alvast de zaaidatum.
Nu wachten op het ontkiemen van de zaadjes!

Body percussie

Foto'sPosted by Meester Tom Thu, March 15, 2018 16:46:27

Body percussie is muziek maken met je lichaam.
In de vorige muziekles oefenden we al met ritme.
Het opvolgen van de instructies van de dirigent bleek al superbelangrijk.
De kinderen maakten toen ook een eigen ritmische partituur.

Vandaag voerden we een echte partituur uit in twee groepen: de ene groep klapt het ritme, de andere groep slaat op de bank. Maar dat deden we natuurlijk niet tegelijkertijd! We moesten heel goed kijken op de partituur wie aan de beurt was.
Erg moeilijk... maar het lukte na een eerste repetitie al vrij goed!De geheimen van de natuur

Foto'sPosted by Meester Tom Wed, March 07, 2018 14:32:08
Tijd voor de onderzoekers van L4 om de verschillende stoffen in de natuur te bestuderen. We ontdekten dat er vaste stoffen zijn, vloeistoffen en gasvormige stoffen. Dankzij enkele proefjes met stenen, ballonnen en water konden we vaststellen welke eigenschappen deze verschillende stoffen hebben.
We wisten eigenlijk al heel veel over de verandering van de ene stof in de andere, maar leerden daarvoor nu de juiste woorden: smelten, verdampen, condenseren en stollen.
Toen er vrijdag een dikke ijslaag op de speelplaats verscheen, zagen we meteen met eigen ogen de vaste toestand van water.
In kleine groepjes voerden de kinderen ook enkele proefjes uit die ze daarna aan de klas mochten voorstellen: dansende rozijnen, een gat in je hand, boeken omverblazen, 3 laagjes in een glas en zwemmende peper.Spelen met taal

Foto'sPosted by Meester Tom Wed, February 28, 2018 13:59:50
We leerden vorige week heel wat over bijvoeglijke naamwoorden en de trappen van vergelijking. Klinkt dat saai? Nee hoor! Dinsdag speelden we allerlei spelletjes om onze taal beter onder de knie te krijgen: memory, domino, trappenmonster verjagen, vier op een rij en dobbelen! Plezier verzekerd!Techniekmobiel

Foto'sPosted by Meester Tom Sat, February 24, 2018 12:17:01
Vrijdag was het onze beurt om de techniekmobiel te verkennen! De mobiel stond een hele week op ons schoolterrein, zodat de verschillende klassen op onderzoek konden.

We bouwden allerlei constructies, kranen en een robot met Knexx, Mechanics, Lego...
We gebruikten stappenplannen zodat niets verkeerd kon gaan.
Het allerleukste vond iedereen de materialen en gereedschappen in de mobiel zelf.
Op de werkbanken met bankschroeven probeerden we het gereedschap uit: hout zagen, hout schuren, met de hamer nageltjes inkloppen en er weer uit met de tang als het niet zo goed liep... Sommigen boorden gaten met de grote boormachine. Er werd voortdurend overlegd en samengewerkt. Jedi maakte zelfs een klein kaboutertafeltje.
Een hele leuke technieknamiddag!Next »