Vierde leerjaar - De Grote Boomgaard

Vierde leerjaar - De Grote Boomgaard

Een beetje uitleg over deze blog

Op de website ( basisschoolkuurne.be) kan je alles vinden omtrent De Boomgaardschool te Kuurne.
Per klasje hebben wij echter ook onze eigen blog waar we allerhande nieuwtjes en weetjes zullen posten die we aan de buitenwereld te vertellen hebben.
Kom hier alvast af en toe eens een kijkje nemen om zo op de hoogte te blijven van wat er reilt en zeilt in de 4e leerjaar.

Op mijn gezondheid!

VariaPosted by Juf Nele Thu, January 10, 2019 19:26:12
Tijdens de eerste dagen van het nieuwe jaar heffen de mensen wel eens het glas en zeggen: "Santé!" Zo luidt ook ons nieuwe thema van wereldoriëntatie: "Op mijn gezondheid!", waarbij we de verzorging van het menselijk lichaam onder de loep nemen. Verder maakt de huidige actualiteit een beetje plaats voor het verleden, want we verdiepen ons wat in de Eerste Wereldoorlog , maar vergelijken die tegelijkertijd ook met de oorlogen van nu in andere landen. De dagen van de week kenden we al in het Frans, maar intussen leerden we ook de maanden van het jaar in het Frans. Bij het hand-klap-liedje merkten we hoe belangrijk concentratie en maatgevoel zijn in de muziek. Onze handen stonden ook centraal in de beeldende les.Creativiteit

VariaPosted by Juf Nele Thu, September 27, 2018 19:25:58
Deze week kregen we in kleine groepjes 4 gekleurde kaartjes met daarop een beroep, een voorwerp, een tijdstip en een plaats. Met die 4 gegevens moesten we een mini-toneeltje verzinnen om daarna uit te beelden voor de rest van de klas. Onze klasgenoten moesten dan de 4 kaartjes proberen te raden.Ook in de taalles gingen we creatief aan de slag. We leerden onlangs al Bobbel, Mos en Pina kennen die in een bakfiets wonen. Zo verzonnen we zelf onze eigen bakfiets en/of een onvergetelijk avontuur dat we zouden kunnen beleven met de familie van Bobbel. De jongens genoten ervan om zich uit te leven in de game-wereld, maar toonden ook dat ze diep van binnen 'snelheidsduiveltjes' zijn. De meisje hadden dan weer oog voor de mooie inrichting van hun bakfiets.
De eerste keer ...

VariaPosted by Juf Nele Thu, September 13, 2018 18:21:05
Ook deze tweede week van het schooljaar stonden er nog "nieuwigheden" op het programma. Zo leerden we ons eerste liedje. We waanden ons met de grote banaan uit Afrika nog even in vakantiesferen. Ook schreven we ons eerste woordpakket van het vierde leerjaar en maakten we zelfs al een eerste herhalingstoets van wiskunde. Onze juf las ook voor de eerste keer voor uit "De Katten van Kruisem", een boek van Marc de Bel. De hoofdpersonages zijn net als de jongens uit onze klas voetbalfanaten. Verder zijn we de klaswerking al goed gewoon en zet iedereen zijn beste beentje voor om zijn klastaak tijdens de week uit te voeren. We eindigden de week met onze eerste plons van het schooljaar in het zwembad van Kuurne. En intussen houdt Ralfie Raaf een oogje in het zeil, want vriendschap vindt hij belangrijk!
Welkom!

VariaPosted by Juf Nele Tue, September 11, 2018 21:49:48

Welkom in het 4de leerjaar!

Wat was het op de eerste schooldag een fijn terugzien met elkaar!

In het zonnetje hadden we een gezellig ontbijt

en ook voor een dans en een vriendschapsspel met de hele lagere school namen we de tijd.

Vriendschap is ... nieuwe vrienden maken,

dat is gelukkig geen al te harde noot om te kraken.

We zullen ons best doen met elkaar,

want samen is een mooi gebaar!

Na het ontdekken van onze nieuwe werkboeken

deed onze juf deze week al wat herhalingsleerstof uit de doeken.

We starten de lessen wereldoriëntatie met het thema “Oh, dat weer!”

en onze zelf-geknutselde, monsterlijke verjaardagskalender zorgt in klas voor extra sfeer.

Het wordt vast en zeker een leerrijk schooljaar!

Zo, ons eerste Boomgaardberichtje is nu klaar!Moederdag en schoolfeest

VariaPosted by Meester Tom Thu, April 27, 2017 19:54:30

Moederdag komt stilaan dichterbij. Daarom hebben de kinderen van het vierde leerjaar deze week reeds de handen uit de mouwen gestoken om de eerste hand te leggen aan het cadeautje voor hun mama's. Ze waren superenthousiast en kijken er al verlangend naar uit om hun mama's een fantastische dag te bezorgen en te verrassen met een zelfgemaakte... (We verklappen natuurlijk nog niet wat het cadeautje is, hé.) Ondertussen komt ook het schoolfeest dichterbij en zijn de leerlingen volop aan het oefenen, zodat het voor iedereen een onvergetelijke dag kan worden!
Wetenschap is leuk!

VariaPosted by Meester Tom Thu, March 23, 2017 20:55:43

Deze week startten we met een nieuw taalthema over uitvindingen, wetenschappers en proefjes doen. We lazen samen een tekst over 'Drijven of zinken? Hoger of lager?' en besloten het proefje uit de tekst eens samen in de klas uit te voeren. Aan de hand van deze wetenschappelijke test konden de leerlingen zelf zien dat olie drijft op water, dat water drijft op siroop en dat een druif zinkt in het water maar niet door de siroop. Een legoblokje drijft dan weer op het water, maar zinkt in de olie. De kinderen vonden het een fantastisch experiment en begrepen daardoor natuurlijk nog veel beter wat ze gelezen hadden. Resultaat: een geslaagd experiment en voor herhaling vatbaar!Korte week

VariaPosted by Meester Tom Fri, October 07, 2016 08:40:48
Met het verlengde weekend vloog de week razendsnel voorbij. De kinderen waren enthousiast om elkaar terug te zien en de kermisverhalen gingen dan al snel de ronde. Maar daarnaast moest er ook gewerkt worden. De toetsenperiode begint te naderen en in de klas moet er nog heel wat herhaald worden. Gelukkig werkte iedereen goed mee en was er nog tijd om te knutselen. Deze week maakten we onze profielfoto. Enkele voorbeelden zie je alvast hieronder. Deze zijn nog niet volledig afgewerkt, maar het resultaat mag er nu al wezen:


Deze week gingen we ook zwemmen met meester Stijn. Een plons in het water doet altijd deugd, hoewel we merkten dat het buiten steeds kouder begint te worden.

Nazomer

VariaPosted by Meester Tom Thu, September 15, 2016 22:16:55

Ondanks de verschroeiende hitte gingen we er volop tegenaan. We herhaalden het rekenen tot 1000. Ook de maaltafels werden intensief geoefend. Dit is belangrijk voor 'n goede basis voor wat volgt in het vierde leerjaar. smiley

Deze week hadden we twee bewegingsmomenten. Zo gingen we op donderdagnamiddag naar het sportpark om enkele leuke tikspelletjes te spelen. Na de opwarming kwamen enkele stevige conditieoefeningen. Af en toe 'n frisse slok water deed wel deugd. En ook op dinsdagnamiddag genoten we van 'n lesuurtje beweging.Next »