Loftklas Oost

Uitstap Ieper

beheerdersPosted by Juf Nele Mon, May 07, 2018 21:02:50
Onder een stralend lentezonnetje waren we vanmorgen fris en monter op weg met De Lijn-bus en de trein naar Ieper.

We bezochten eerst een oorlogsbegraafplaats, vlakbij het stadscentrum. Amaai, wat liggen er daar veel gesneuvelde soldaten! Op vele graven zagen we interessante info over de afkomst van de soldaten: er waren heel veel Britse soldaten, maar ook Canadese, Australische, Nieuw-Zeelandse, Egyptische, ... . We merkten ook dat een groot aantal graven enkel kon vertellen dat er een onbekende soldaat in vrede rust. Ook schrokken we dat er hele jonge soldaten sneuvelden: de jongsten waren pas 16 jaar!

We zetten onze tocht vervolgens verder richting de Lakenhalle op de Grote Markt van Ieper. Daar zagen we in het In Flanders Fields Museum heel wat authentiek materiaal uit de Eerste Wereldoorlog: posters, attributen om gewonden te verzorgen, opgezette dieren, wapens, uniformen, gasmaskers, ... . Via filmpjes hoorden we ook heel wat waargebeurde verhalen die zich tijdens de Grote Oorlog voordeden. We waanden ons even echt in de oorlog en kregen er zelfs kippenvel van.

We picknickten bij de Menenpoort, waarna we een wandeling in spelvorm deden op de middeleeuwse vesten. Wauw, wat wist Vauban zo lang geleden toch een stevige stadsverdediging te ontwerpen! Uitzonderlijk konden we ook in de hele frisse ijskelder (onder de grond) terecht, aangezien werkmannen van de stad Ieper toevallig opknapwerken uitvoerden. De foto's van vele historische plekken op de vestingsroute en de juiste antwoorden op de kwisvragen over de Eerste Wereldoorlog hielpen ons bij het oplossen van een vergeten Ieperse moord. Het was spannend tot het bittere einde om te weten wie iets op zijn kerfstok had en wat dat was.

Moe maar voldaan van een interessante uitstap keerden we tot slot terug richting Kuurne.