Loftklas Oost

Loftklas Oost

Een beetje uitleg over deze blog

Op de website ( basisschoolkuurne.be) kan je alles vinden omtrent De Boomgaardschool te Kuurne.
Per klasje hebben wij echter ook onze eigen blog waar we allerhande nieuwtjes en weetjes zullen posten die we aan de buitenwereld te vertellen hebben.
Kom hier alvast af en toe eens een kijkje nemen om zo op de hoogte te blijven van wat er reilt en zeilt in de 5e leerjaar.

Kubb

beheerdersPosted by Juf Nele Thu, May 17, 2018 20:25:19
Vanmiddag hadden we een speciale turnles. Samen met meester Thomas en juf Nele speelden we met z'n allen op het versgemaaide gras kubb. Het was een spannend spelletje. Aanvankelijk was het niet evident om de houten blokken om te gooien, maar al gauw vielen er heel wat blokken door de hand van enkele vijfdeklassers. Zo won het 5e steeds meer aan terrein en waren ze wellicht even gedreven als de Vikingen om samen te strijden. Helaas vloog de les voorbij en kon het spelletje niet uitgespeeld worden. Hopelijk staat kubb binnenkort weer op ons weekrooster šŸ˜‰

Uitstap Ieper

beheerdersPosted by Juf Nele Mon, May 07, 2018 21:02:50
Onder een stralend lentezonnetje waren we vanmorgen fris en monter op weg met De Lijn-bus en de trein naar Ieper.


We bezochten eerst een oorlogsbegraafplaats, vlakbij het stadscentrum. Amaai, wat liggen er daar veel gesneuvelde soldaten! Op vele graven zagen we interessante info over de afkomst van de soldaten: er waren heel veel Britse soldaten, maar ook Canadese, Australische, Nieuw-Zeelandse, Egyptische, ... . We merkten ook dat een groot aantal graven enkel kon vertellen dat er een onbekende soldaat in vrede rust. Ook schrokken we dat er hele jonge soldaten sneuvelden: de jongsten waren pas 16 jaar!


We zetten onze tocht vervolgens verder richting de Lakenhalle op de Grote Markt van Ieper. Daar zagen we in het In Flanders Fields Museum heel wat authentiek materiaal uit de Eerste Wereldoorlog: posters, attributen om gewonden te verzorgen, opgezette dieren, wapens, uniformen, gasmaskers, ... . Via filmpjes hoorden we ook heel wat waargebeurde verhalen die zich tijdens de Grote Oorlog voordeden. We waanden ons even echt in de oorlog en kregen er zelfs kippenvel van.


We picknickten bij de Menenpoort, waarna we een wandeling in spelvorm deden op de middeleeuwse vesten. Wauw, wat wist Vauban zo lang geleden toch een stevige stadsverdediging te ontwerpen! Uitzonderlijk konden we ook in de hele frisse ijskelder (onder de grond) terecht, aangezien werkmannen van de stad Ieper toevallig opknapwerken uitvoerden. De foto's van vele historische plekken op de vestingsroute en de juiste antwoorden op de kwisvragen over de Eerste Wereldoorlog hielpen ons bij het oplossen van een vergeten Ieperse moord. Het was spannend tot het bittere einde om te weten wie iets op zijn kerfstok had en wat dat was.


Moe maar voldaan van een interessante uitstap keerden we tot slot terug richting Kuurne.Evenwichtsoefeningen

beheerdersPosted by Juf Nele Thu, March 22, 2018 20:56:32
Tijdens de turnles zette meester Stijn voor ons de evenwichtsbalken klaar. Sommigen waren al heel behendig met het stappen over de balk. Ook het draaien en het achteruitstappen ging na wat oefenen al redelijk vlot. We waanden ons even in het circus.

In het spoor van kunstenaars

beheerdersPosted by Juf Nele Thu, March 15, 2018 21:58:16
Vrijdagnamiddag is onze muzische namiddag. Dan gaan we gewoonlijk beeldend aan de slag. De voorbije weken maakten we kennis met enkele bekende kunstenaars. Zelf ontwierpen we zo ook onze eigen creaties, geĆÆnspireerd op het werk van o.a. Keith Haring, Wassily Kandinsky, Salvador Dali, ... .Boomwhackers

beheerdersPosted by Juf Nele Thu, March 15, 2018 21:30:19

Deze week had onze juf een zak mee met meerkleurige, holle, plastic buizen. Het bleek een modern percussie-instrument te zijn. We hadden al snel door dat deze harmonisch gestemd zijn en ontdekten ook dat elke klank zijn kleur had. Via YouTube zagen we heel wat mensen musiceren met boomwhackers. Zo zagen we dat het instrument wordt bespeeld door hem tegen een andere boomwacker, tegen ons lichaam of tegen de grond te slaan. Zo gingen we dan ook zelf aan de slag en speelden al enkele eenvoudige liedjes.Tia Hellebaut achterna

beheerdersPosted by Juf Nele Thu, March 08, 2018 20:09:22
We oefenden de voorbije weken bij meester Stijn onze hoogtesprongen in.

Vanmorgen sprongen 10 klasgenoten in Ć©Ć©n ruk over de 1 meter.

1,05 meter was dan weer een struikelblok, maar Jeltse, Shayan, Loveley en Gharam geraakten ook moeiteloos over de 1,10 meter.


Loveley is momenteel de Tia van onze klas. Haar record is voorlopig 1,15 meter!Dummie de Mummie

beheerdersPosted by Juf Nele Thu, March 08, 2018 19:51:51
Na de krokusvakantie startten we onze historische lessen over het Oude Egypte met de voorstelling van de boekenreeks "Dummie de Mummie" van de Nederlandse schrijfster Tosca Menten. Dankzij het regenweer konden we in de pauzes ook genieten van de eerste film van Dummie de Mummie. We zongen ook mee op Egyptische klanken en verder zijn we heel wat wijzer geworden over het dagelijkse leven in het Oude Egypte. Heel wat begrippen als: mummie, farao, piramide, Nijl, sarcofaag, hiƫrogliefen, sfinx, obelisk, papyrus, ... hebben nog maar weinig geheimen meer voor ons.

Zwemmen

beheerdersPosted by Juf Nele Thu, March 01, 2018 19:10:32

Steevast kijken we uit naar onze tweewekelijkse zwemles in het Kuurnse zwembad.
Na de vele lengtes zwemmen waarbij we oog hebben voor de arm- en beencoƶrdinatie beloont meester Stijn ons steeds met wat recreatief zwemmen als afsluiter. De springplank is bij velen dan het hoogtepunt bij uitstek, terwijl anderen dan weer rustig kuieren in het water.Next »